Ásó kapa sodrófa

Az vagy, amit meg(t)eszel

2018. dec 06.

Tudatos karácsony

írta: Tóth Zsófia Anna
Tudatos karácsony

A fa

A szeretet ünnepe. Nem az eszetlen vásárlásé. Nem a pénzről, vagy az ajándékok mennyiségéről szól. Nem a konyhában eltöltött napok száma a lényeg, mert ezután mindenki csak hullafáradt és undok a másikkal. Nem a rohanás, az őrült vezetés, az eszeveszett tempó, a többi emberrel való perlekedés számít. És nem is az, hogy kié a legdrágább és a legnagyobb doboz, sütemény, fa, vagy...

image4.png

Hát ez az amiről mind nem szól a karácsony. Mégis, minden évben alig várjuk, hogy végre vége legyen, hogy leülhessünk egyedül a kanapénkra, hogy napokig ne nekünk kelljen főzni, mosogatni, vásárolni. Hogy ne is lássunk más embereket, legszívesebben be is lakatolnánk az ajtót néhány napra. Az ünnepek után megfogadjuk, hogy jövőre majd nem ...

Tovább Szólj hozzá

2018. dec 05.

Nincs csomagolááás?

írta: Tóth Zsófia Anna
Nincs csomagolááás?

Mi az a csomagolásmentes bolt? Az egy olyan hely, ahol az áruk nincsenek becsomagolva fóliába, papírzacskóba, konzervbe, tubusba, befőttesüvegbe, dobozba, palackba...semmibe. Neked kell vinned a csomagolást!

Ez több okból is hasznos.

- Egyrészt nem keletkezik felesleges szemét, amiből ugye van elég...

- másrészt csak annyit viszel haza, amennyire szükséged van, tehát nem dobsz ki ételt. Ebből következik az...

- hogy úgy mész vásárolni, hogy  előre megtervezed, amit főzni fogsz. Nem a boltban kezdesz el ötletelni, tehát...

- kevesebb "dolgot" veszel meg, amikről általában már a hazaérkezéskor kiderül, hogy nincs is rá szükséged. Arról nem is beszélve, ha...

- nincs csomagolás, akkor az árunak magát kell eladnia. Nem a ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 27.

Fairtrade kávé

írta: Tóth Zsófia Anna
Fairtrade kávé

Miért kéne többet fizetni?

A kávéval való kapcsolatom igen rövid múltú, ugyanis tavaly augusztusban ittam az elsőt, úgy igazán, elejétől a végéig. Addig csak beleittam néha valakinek a poharába, majd elborzadva tettem le a poharat. Mit lehet ezen a sötét színű, keserű löttyön szeretni- gondoltam mindig. De tavaly egy napos, szombat délelőtti napon Kragujevac (Szerbia) legmenőbb kávézójának a teraszán ücsörögve néhány régi, jó baráttal, úgy megkívántam egy jegeskávét, mintha tudtam volna, hogy milyen is a jegeskávé. De olyan látványt nyújtott a hosszú poharakban, a csak kávé jégkockákkal és egy kis tejszínhabbal a tetején, és ahogyan iszogatták a többiek, hogy gyorsan kértem egyet én is. Azóta tartozom a kávézók táborába. 

Nem iszom Kopi Luwakot ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 16.

Honnan jön a lekvár...

írta: Tóth Zsófia Anna
Honnan jön a lekvár...

...a sövényen túlról

Mindig csodáltam azokat az embereket, akiknek házi lekvárjai vannak otthon. Honnan tudják hogy kell csinálni, mennyi ideig kell főzni, hogyan kell tartósítani...és honnan van idejük? A legtöbb embernek a nagyi főzi be a lekvárt, vagy a nyárról maradt meg, amikor az embernek több ideje van lekvárt főzni, na meg a befőzési választék is jóval nagyobb. Vagy persze leszaladhatunk a boltba is. A jó minőségű, nem nagyüzemi, magas-gyümölcs tartalmú (nem őrület ez a szó?! hát mi más a lekvár, ha nem gyümölcs?) lekvárokért többet kell fizetni. Inkább főzzünk be! Mindig tegyünk el egy kisebb adagot a szezonális gyümölcsökből.

kicsi.jpg

Évek óta főzök be lekvárokat, de a gyümölcsöket mindig vettem, mert se nagyi, se hétvégi telek nem maradt ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 07.

A kényszeres tenni akarás

írta: Tóth Zsófia Anna
A kényszeres tenni akarás

A kényszeres cselekvésnek megvannak a miértjei. Ha épp nem csinálunk semmit, akkor rosszul érezzük magunkat. Azt érezzük, hogy mások mindenfélét "csinálnak", mi pedig kimaradunk belőle, pedig az biztosan nagyon fontos és hasznos. Hát elmondanám, hogy semmi ok a pánikra, mert senki nem csinál semmit. Mindenki otthon ül a telefonjával, számítógépével és ugyanerre gondol. Te sem vagy kivétel. Most is egy blogot olvasol.

A kényszeres cselekvés leginkább a városban üti fel a fejét, a vidéki környezetben kevésbé jellemző. A városban az ember folytonos stressznek van kitéve, még akkor is, hogyha gondolkozott már azon, hogy a legközelebbi mindfulness kurzust valahogy bepréseli elfoglalt hétköznapjaiba. Még akkor is, ha kedden és csütörtökön ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 02.

Almáspite

írta: Tóth Zsófia Anna
Almáspite

A végtelenségig lehetne írni az almáspitéről, hol is kezdjem?

Először is kell hozzá egy alkalom, vagy még az sem, csak egy nap, amikor olyan "almáspite" hangulatban ébredünk. Jó esetben, ez az első esős őszi reggelek egyikén következik be, ekkor van ugyanis alma-szezon (meg egy egész nap, amit szívesen otthon is töltünk).

A második fontos pont a szezon. A szó mostanában egy kissé elcsépelt lett. De való igaz, fontos dologról van szó. Aktualizálva: ősszel süssünk almás pitét, decemberben mákosat, a nyár közepén meg meggyeset!

Ha megvan az alkalom, meg a recept, már csak alapanyagokra, az elkészítést elősegítő eszközökre és egy konyhára van szükség (nekem ugyan konyhám nincs- de egy jó pitéhez mindig adódik hely, csak a ...

Tovább Szólj hozzá

2018. sze 21.

Kezdetben vala a konyha...

írta: Tóth Zsófia Anna
Kezdetben vala a konyha...

...főzni minél nagyobb felelősség, annál nagyobb öröm!

Kezdetben volt a konyha, ahonnan az étel, az élet indult. Melyik házibuli csúcspontja ne a konyha lenne? Melyik reggel ne a konyhában kezdődne- ha mással nem is, de egy csésze kávéval? És melyik estét ne a konyhában fejeznénk be, nagy családi vacsorával vagy csak egy lefekvés előtti teával?

Az étkezés funkciója mára odáig alacsonyodott, hogy pusztán "valamiként" tekintünk rá, amit ha beteszünk a szánkba, egy-két automatikus rágás után a gyomrunkba juttatva az akadály megszűnik, és már folytathatjuk is a hétköznapi teendőnket. Odáig, hogy a termékek árán kívül szinte semmi kapcsolatunk nincs avval, amit elfogyasztunk. Odáig, hogy ételeink döntő többségét a tátott szájú kukáknak adjuk világszerte. Az ételek élvezetére, az ...

Tovább Szólj hozzá