2019. jan 05.

Mitől fénylik a narancs?

írta: Tóth Zsófia Anna
Mitől fénylik a narancs?

Biztosan eleged van már abból, hogy mindenre azt mondják: veszélyes, ezt sem szabad megenni. Hogy minden terméknél meg kell fontolni, vajon alkalmas-e emberi fogyasztásra, vagy sem. Na azért annyira nem vagyok hülye, hogy még a citrusfélékből is az ökológiai gazdálkodásból származót válasszam, kétszer annyiért! Miért töltenék több időt a boltokban a címkéket, eredetmegjelöléseket, összetevőlistákat bogarászva, ha a családommal is lehetek?! Lehet, hogy minden csak a bio-őrület kampány része? Különben is, ha mérgező lenne egy-egy termék, akkor hogyan és vajon kik engednék, hogy a boltban kaphatóak legyenek, ahol évek óta vásárolok és ismernek engem?

orange-peel_jpg_653x0_q80_crop-smart.jpg

Jogos kérdések. Az "bio" is csak egy biznisz, hatalmas pénz van benne. Sokaknak megnyugtató érzés többet fizetni valamiért, és tudni, hogy most egészséges vagyok. Ez sem teljesen így van, a dolgok nem ilyen egyszerűek. Viszont tény, hogy a citrusféléket kezelik. Sokkal több káros anyaggal, mint másokat. Ez azért van így, mert ezek a gyümölcsök messzebbről érkeznek, ezért tovább kell frissnek és eladhatónak maradniuk. Így mindig tele lehet a zöldségosztály polca, mi pedig többet vásárolunk. Mert egy tökéletes, fényes narancs hamarabb landol a kosarunkban egy olyan polcról, ami szépen, roskadásig meg van pakolva, mint egy olyanról, ahol a narancsok nem tökéletesek.

A narancs nem fényesen nő a fán, kezelik. Azt, hogy pontosan mivel, a tudatos vásárló cikkéből remekül kiderül:

https://tudatosvasarlo.hu/cikk/citrusok-heja-%E2%80%93-mielott-belereszelned-sutemenybe?fbclid=IwAR3aFklxB2QcSo1Km2D8sHEh4Hr34vKQ0HRK7wENRD1t5bOrF2DI6pWiipY

Érdemes a boltokban több időt tölteni, a címkéket bogarászva. Érdemes az eredet megjelöléseket megkeresni, hogy tudjuk honnan jön és mit tartalmaz, amit megeszünk! Ez nem a családdal együtt töltött időből megy el, hanem éppen ellenkezőleg. Így -hosszú távon- többet lehetünk együtt azokkal, akiket szeretünk, egészségesebben. Érdemes megfontolni az együtt vásárlást és közben elmagyarázni a gyerekeknek, hogy miért van szükség a "hosszas" boltban/piacon eltöltött időre. Azoknak sütsz és főzöl, akiket szeretsz, ezért csak kezeletlen citrusfélék héját használd fel!

Szólj hozzá