Mitől fénylik a narancs?
Biztosan eleged van már abból, hogy mindenre azt mondják: veszélyes, ezt sem szabad megenni. Hogy minden terméknél meg kell fontolni, vajon alkalmas-e emberi fogyasztásra, vagy sem. Na azért annyira nem vagyok hülye, hogy még a citrusfélékből is az ökológiai gazdálkodásból származót válasszam, kétszer annyiért! Miért töltenék több időt a boltokban a címkéket, eredetmegjelöléseket, összetevőlistákat bogarászva, ha a családommal is lehetek?! Lehet, hogy minden csak a bio-őrület kampány része? Különben is, ha mérgező lenne egy-egy termék, akkor hogyan és vajon kik engednék, hogy a boltban kaphatóak legyenek, ahol évek óta vásárolok és ismernek engem?
Jogos kérdések. Az "bio" is csak egy biznisz, hatalmas pénz van benne. Sokaknak megnyugtató érzés többet fizetni valamiért, és tudni, hogy most egészséges vagyok. Ez sem teljesen így van, a dolgok nem ilyen egyszerűek. Viszont tény, hogy a citrusféléket kezelik. Sokkal több káros anyaggal, mint másokat. Ez azért van így, mert ezek a gyümölcsök messzebbről érkeznek, ezért tovább kell frissnek és eladhatónak maradniuk. Így mindig tele lehet a zöldségosztály polca, mi pedig többet vásárolunk. Mert egy tökéletes, fényes narancs hamarabb landol a kosarunkban egy olyan polcról, ami szépen, roskadásig meg van pakolva, mint egy olyanról, ahol a narancsok nem tökéletesek.
A narancs nem fényesen nő a fán, kezelik. Azt, hogy pontosan mivel, a tudatos vásárló cikkéből remekül kiderül:
Érdemes a boltokban több időt tölteni, a címkéket bogarászva. Érdemes az eredet megjelöléseket megkeresni, hogy tudjuk honnan jön és mit tartalmaz, amit megeszünk! Ez nem a családdal együtt töltött időből megy el, hanem éppen ellenkezőleg. Így -hosszú távon- többet lehetünk együtt azokkal, akiket szeretünk, egészségesebben. Érdemes megfontolni az együtt vásárlást és közben elmagyarázni a gyerekeknek, hogy miért van szükség a "hosszas" boltban/piacon eltöltött időre. Azoknak sütsz és főzöl, akiket szeretsz, ezért csak kezeletlen citrusfélék héját használd fel!