2018. okt 16.

Honnan jön a lekvár...

írta: Tóth Zsófia Anna
Honnan jön a lekvár...

...a sövényen túlról

Mindig csodáltam azokat az embereket, akiknek házi lekvárjai vannak otthon. Honnan tudják hogy kell csinálni, mennyi ideig kell főzni, hogyan kell tartósítani...és honnan van idejük? A legtöbb embernek a nagyi főzi be a lekvárt, vagy a nyárról maradt meg, amikor az embernek több ideje van lekvárt főzni, na meg a befőzési választék is jóval nagyobb. Vagy persze leszaladhatunk a boltba is. A jó minőségű, nem nagyüzemi, magas-gyümölcs tartalmú (nem őrület ez a szó?! hát mi más a lekvár, ha nem gyümölcs?) lekvárokért többet kell fizetni. Inkább főzzünk be! Mindig tegyünk el egy kisebb adagot a szezonális gyümölcsökből.

kicsi.jpg

Évek óta főzök be lekvárokat, de a gyümölcsöket mindig vettem, mert se nagyi, se hétvégi telek nem maradt rám. A legtöbbet mindig nyáron teszem el, de ősszel is lehet nagyon finom lekvárokat ekészíteni. Most például olyan bogyókból és gyümölcsökből tettem el, amik mind vadon nőttek. Elmentem egy nagy sétára, egy közepes méretű kosárral, és jól begyűjtöttem mindent, amit felismertem. Szedtem almát, málnát, szedret, kökényt, galagonyát, bodzát, csipkebogyót. Az almát, málnát, szedret és a csipkebogyót könnyű felismerni, amik némi nehézséget okoztak az a kökény, a galagonya és a bodza voltak. A bodzabogyókat azokról a fákról szedtem le, amire emlékeztem, hol szedtem bodzavirágot júniusban...a galagonyát megkonzultáltam egy hozzáértővel, a kökényt meg addig kerestem, amíg nem találtam egy olyan példányt, ami tökéletesen úgy nézett ki, mint a könyvben. 

Szedés közben összefutottam egy házaspárral, akik évek óta készítenek kökény és galagonya vodkát. Nem kell hozzá mást csinálni, mint egy üveg vodkába beáztatni a bogyókat jó néhány hétre. Na de vissza a lekvárokhoz! Még nem jött el az első fagy ideje, úgyhogy a bogyókat mosás és szárítás után, betettem 24 órára a mélyhűtőbe. Ezután csak főzni kell a kökényt, galagonyát, bodzát éppen annyi vízben, amennyi ellepi, majd leszűrni és valamilyen formában megszabadulni a magoktól. És most jön a dolog szórakoztató része. Meditálás, mindfulness magozás, a kedvenc zenénk, vagy bármi más segítségül jöhet azoknak, akik nem tudnak "csak" magozni. A kökény viszonylag egyszerű, körülbelül olyan, mint a meggy, már ha ez valakit megnyugtat. A galagonya már kevésbé jó móka, de a botmixerrel túl lehet élni. A málnát, szedret, almát a szokásos módon készítsük. A csipkebogyót pedig vagy főzés előtt vágjuk ketté és tisztítsuk meg, vagy főzés után passzírozzuk át. Én passzírozni szoktam. Ha a gyümölcsöket előkészítettük, keverjük össze ízlésünknek megfelelő mennyiségű cukorral, mézzel, juharsziruppal, aszaltgyümölcs sziruppal, és töltsük tiszta befőttesüvegekbe. Jól zárjuk le őket, majd tegyük a 80 fokos sütőbe kb. 20 percre, vagy dunsztoljunk. Steril és tartós.

Befőzni jó, főleg akkor, ha az alapanyagok nem is kerültek semmibe, viszont mi gyűjtögettük! Menjünk el egy sétára, és szerezzük be a legtöbb ehető finomságot, mert tele van vele az erdő! 

kicsi2.jpg

Ez itt kökényt-galagonya-bodza, málna-bodza-szeder, alma-csipkebogyó, alma-fahéj. Összesen 6 óra munkám volt vele, a 2 órás sétát is beleértve. És már két üveggel kevesebb van, mint volt eredetileg...

Szólj hozzá